Sådan skaber du tillid på skærmen

Primetimes tillidseksperiment

Casper Hyldekvist

managing partner

Martin Barlebo

partner & director, corporate

 
 

Hvad virker egentlig bedst i interviewsituationer? I Primetime har vi i mere end 20 år rådgivet topledere om personlig kommunikation, herunder interviews. Kommunikation er en stadig vigtigere kompetence for ledere at mestre – uanset om den foregår internt, med samarbejdspartnere eller i medierne. Forskning på området er en mangelvare, så sammen med retoriker og ekstern lektor på Københavns Universitet, satte vi gang i et eksperiment: Hvordan opfatter den samme målgruppe en skuespiller, der optræder på to forskellige måder? 

 

Kommunikation handler om at skabe retning, forståelse og opbakning. Og tillid er nøglen. For uanset hvem du taler til, og hvilken platform du bruger, vil din gennemslagskraft altid afhænge af, om modtageren oplever dig som troværdig, kompetent og ansvarlig. Særligt i det videobaserede interviewformat – som stadig flere ledere bruger i deres kommunikation – bliver det tydeligt, hvordan stil og formidling påvirker oplevelsen af netop tillid. 

Men et interview er ikke bare en tilfældig samtale. Det er din chance for at give din organisation et personligt ansigt og styrke tilliden til omverdenen i en tid, hvor netop tillid bliver mere afgørende i kraft af de uforudsigelige tendenser, der præger dagsordenen på tværs af forretning og politik. 

I Primetime arbejder vi med tillid i tre dimensioner: kompetence, pålidelighed og impact. De tre parametre er afgørende for, hvordan vi opfatter dem, der taler til os. Derfor er tillid en afgørende faktor, hvis du som leder eller talsperson vil overbevise dit publikum i et interview. 

Så hvad virker bedst, når du skal interviewes på video? I Primetime har vi i mere end 20 år rådgivet topledere om personlig kommunikation, herunder interviews, og for nylig satte vi sammen med retoriker og ekstern lektor på Københavns Universitet, Hanne Smidt Pedersen, gang i et omfattende eksperiment for at tage temperaturen på, hvordan ledere bedst kommunikerer på skærmen anno 2025. 

To optrædener – forskellig effekt 

I eksperimentet præsenterede vi et repræsentativt panel af 110 danskere for to videointerviews med samme fiktive CEO, Christina Vinge fra den fiktive it-virksomhed DanLogic, der udtaler sig om virksomhedens succes. 

Videoerne blev udviklet med baggrund i retorikfaglig viden om, hvad der fungerer godt og mindre godt i mundtlig kommunikation. Begge videoer havde samme budskaber, og skuespilleren optrådte i præcist det samme tøj og omgivelser. Forskellen var, at de blev leveret i to forskellige formidlingsstile: 

  • Den motiverende leder, der benyttede en energisk, inkluderende og engageret stil med et aktivt kropssprog, en levende stemmeføring og brug af personlige eksempler. 
  • Den resultatorienterede leder, der valgte en mere formel og autoritativ tilgang med vægt på fakta, fagsprog og konkrete tal, understøttet af en roligere stemmeføring og et mere afdæmpet kropssprog. 

 Hvad fungerer? 

Tillid er ikke noget, man opnår ved at følge én bestemt opskrift. Der findes altså ikke én rigtig måde at kommunikere på – og det handler ikke om at lære en rolle udenad eller at spille skuespil foran kameraet. Tværtimod handler det om at tilpasse sin egen stil til konteksten, formålet med interviewet og den målgruppe, man taler til. At være en god og velforberedt version af sig selv. 

Eksperimentet gav anledning til en række forskelle på de to ledere, kommunikationsstile og ledertyper. Én særlig observation var markant: Lederen med det aktive kropssprog og det billedrige sprog blev af både panel og fokusgrupper opfattet som en “bedre leder for mig”. 

Derudover har eksperimentet bekræftet en række retoriske klassikere, som har eksisteret siden Aristoteles, og som stadig – selvfølgelig – gør en forskel for modtagerens oplevelse af troværdighed, kompetence og engagement. Disse tommelfingerregler vil (stadig) være gode, når du næste gang stiller dig op foran kameraet: 

  • Flere veje til tillid: Hver fugl synger med sit næb, og din kommunikationsstil bør altid matche situationen, målgruppen og ikke mindst en analyse af dig selv som talsperson: Hvad er du særlig dygtig til? Hvad skal du øve dig ekstra meget i? 
  • Gentagelser virker: Man siger, at gentagelse er lærdommens moder. Det bekræfter vores eksperiment. Modtagerne kunne huske de budskaber, der i forskellige varianter blev gentaget. Øv dine budskaber for at gøre dem tydelige og lette at huske. Gentag – gerne i forskellige sproglige variationer. 
  • Eksempler engagerer: Eksemplets magt er stærk. Vores hjerner forstår det konkrete – og har sværere ved det abstrakte. Så bevæg dig ned ad abstraktionsstigen og brug eksempler, der vækker følelser og gør budskaberne vedkommende og relaterbare. 
  • Dit kropssprog er vigtigt: Aktivt kropssprog og varieret stemmeføring skaber engagement og styrker gennemslagskraften. Den motiverende leder brugte pauser og var mere levende i både gestik. Det virkede – blandt andet ved at være klart den, som flest modtagere pegede på, når vi efterfølgende spurgte: “Hvem tror du er den bedste leder for dig?” 
  • Engagement tiltrækker: Interviewets X-factor er engagement. Virker talspersonen som én, der virkelig brænder for emnet? Eller som én, der hellere vil være et andet sted? Vores skuespiller blev instrueret i at være mere engageret i det ene interview, hvilket slog igennem. Engagement hænger naturligvis sammen med emne og graden af forberedelse, men også med organisationers talsmandsstruktur. Måske er det på tide at slippe fagnørderne løs? 

Hvis du vil høre mere om vores tillidseksperiment eller er nysgerrig på, hvordan vi kan hjælpe med at styrke jeres gennemslagskraft og troværdighed på skærmen, er du altid velkommen til at række ud. 

Martin Barlebo partner & director, corporate

T: (+45)5379 1170 – M: mba@primetime.dk

 Uddannet cand.scient.pol. og har tidligere arbejdet som kommunikationsrådgiver og som global kommunikationschef i ALK Abellò (2010–2015) og DONG Energy/Ørsted (2015–2024).