Primetime
Nørrebrogade 45
2200 København N
Danmark
T: (+45) 3313 0525
M: hello@primetime.dk
CVR: 40 41 61 37
Copyright © Primetime 2022 – 2025
Thomas Juul-Dam
partner
Emilie Dam
Project associate
Tre nøgleindsigter fra Tillidsbarometeret 2025
#1 80 % af danskerne er bekymrede for, hvad Trumps præsidentskab kan betyde for Danmark.
#2 Tilliden til SVM-regeringen stiger for første gang og ligger nu på 40 % (32 % procent i 2023).
#3 Tilliden til virksomheder stiger markant fra 53 % til 63 %.
For femte år i træk har Primetime taget temperaturen på danskernes tillid og bekymringer. Årets måling viser, at tillid er en dynamisk størrelse, der også påvirkes af begivenheder langt fra landets grænser – og i 2025 har danskerne rettet blikket væk fra de nære problemer i retning af stormagtspolitik og globale spændinger.
Netop de globale linjer var omdrejningspunktet for årets lanceringsevent, hvor Thomas Ahrenkiel – Europæisk direktør i Macro Advisory Partners og forhenværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste – Charlotte Flindt Pedersen – direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab – og Jacob Kaarsbo – uafhængig sikkerhedspolitisk rådgiver og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste – delte deres perspektiver på, hvordan det udenrigs- og sikkerhedspolitiske landskab præger danskernes tillid.
Panelet kom omkring alt fra USA’s interessesfærer i Arktis, holdbarheden af NATO’s Artikel 5 og fragmenteringstendenser i Europa. På tværs af emnerne stod et centralt budskab klart: Verden, som vi kender den, har ændret sig, og den har ændret sig hurtigt og uforudsigeligt. Det påvirker danskernes tillid og bekymringer.
Stormagtsdrama er rykket ind i danskernes stue
Hvor danskernes bekymringer traditionelt har kredset om sundhed og klima, er bekymringer om sikkerhed rykket helt ind i danskernes stuer, hvor nyhedsbilledet fokuserer primært på Trumps udtalelser om alt fra tariffer til Grønland, krig og ustabilitet i både Europa og Mellemøsten.
Tillidsbarometeret 2025 viser, at bekymringen for sundhedsvæsenets fremtid er faldet fra 83 til 70 procent, mens bekymringerne for krig og usikkerhed stiger fra 69 til 75 procent. Samtidig er 68 procent bekymrede for angreb på dansk infrastruktur – en markant stigning fra 56 procent i 2024.
I panelet blev det tydeligt, at trusler som gråzoneangreb og cybertrusler ikke længere betragtes som hypotetiske – men som konkrete scenarier, der potentielt kan ramme Danmark.
Hvor Danmark historisk har søgt tryghed i alliancen med USA, rejser et mere uforudsigeligt amerikansk lederskab nye spørgsmål. Det understreger behovet for strategisk og ansvarlig håndtering – både politisk og kommunikativt.
Når verden vakler, giver kriseregeringen mening
Midt i usikkerheden søger danskerne tilsyneladende mod det, de kender – tilliden til regeringen stiger for første gang siden 2022, og ligger nu på 40 procent. Også tilliden til embedsværket stiger fra 43 til 53 procent, og 33 procent foretrækker en midterregering (29 procent i 2024).
Thomas Juul-Dam, partner i Primetime, har tidligere påpeget, at den usikre verdenssituation gavner SVM-regeringen, der ellers har haft svært ved at overbevise danskerne om behovet for en midterregering:
"Den situation, som Danmark står i lige nu, er præcis den krise, som regeringen har brug for. Noget tyder på, at danskerne måske er begyndt at se en mening med en regering hen over midten, når verden omkring os er ekstrem usikker."
Thomas Juul-dam til børsen d. 5. marts 2025
Samtidig samler danskerne sig om de institutioner og aktører, der traditionelt bærer samfundet. Tilliden til myndigheder er steget fra 60 til 67 procent.
Panelet fremhævede, hvordan de stigende tillidstal afspejler en søgen mod stabilitet og forudsigelighed i en tid, hvor der er grus i gamle alliancer, og internationale spilleregler bliver udfordret.
Tillid forpligter – positivt syn på danske virksomheder
Tillid forpligter. Og en virkelighed præget af kompleksitet stiller nye krav til kommunikationen – den skal være troværdig og vise, at man forstår at navigere i et samfund, hvor forventningerne til ansvarlighed og klarhed i budskaberne bliver stadig større.
Ser man på tilliden til de danske virksomheder, har der været en markant stigning det seneste år. 63 procent af befolkningen har tillid til virksomhederne, hvilket er en stigning på 10 procentpoint fra 2024.
“Danske virksomheder mødes af store krav, omskiftelighed og chok efter chok på grund af den geopolitiske ustabilitet. Noget tyder på, at danskerne synes, at de udfordringer håndterer erhvervslivet godt.”
Thomas Juul-dam til børsen d. 10. april 2025
Tillidsbarometeret 2025 giver indsigt i danskernes tillid til institutioner, virksomheder og medier og kan være et værdifuldt redskab for beslutningstagere og kommunikatører.
Primetime